FAQ
Danas je 21 Apr 2014, 07:29


Autoru Poruka
Dana
Post  Tema posta: Banje Srbije  |  Poslato: 28 Mar 2013, 14:41
User
Korisnikov avatar
User

Pridružio se: 20 Okt 2012, 18:36
Postovi: 7620
Has thanked: 299 times
Been thanked: 96 times
Pol: Žensko
Vrnjačka Banja


Slika


Vrnjačka banja je najveće i najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji. Nalazi u centralnoj Srbiji, oko 200 km južno od Beograda, na nadmorskoj visini od 230m. Sadašnje ime Vrnjačka Banja je dobila po selu Vrnjci gde su mineralni izvori i pronađeni.

Iako razvoj turizma u velikoj meri duguje lekovitoj vodi, ipak su za status koji banja danas ima najzaslužniji ljudi koji su umeli da prepoznaju i iskoriste potencijale kojima ovaj kraj raspolaže. U blizini su planine Goč i Željin, skoro svi najznačajniji srpski manastiri, tvrđava Maglič i prelepa Ibarska dolina. Pored toga, veliki park i pešačke ulice, bašte, festivali i karnevali tokom cele godine učiniće da gostima nikada ne bude dosadno.

U Vrnjačkoj Banji ima tridesetak hotela, sa oko 5.000 ležaja i još oko 10.000 postelja u privatnom smeštaju. Hoteli su uglavnom sa 3 i 4 zvezdice. Najzahtevnije posetioce čeka oko 300 luksuzno opremljenih apartmana i rezidencija. Osim klasičnih pansionskih usluga, gostima su na raspolaganju i saune, kuglane, zatvoreni i otvoreni bazeni, fitnes i velnes centri. Postoji i nekoliko kongresnih dvorana. Najveća od njih ima kapacitet 1.200 mesta.


Slika


Poslednjih godina, Vrnjačka Banja se okrenula razvoju sportskog turizma pa je sve više gostiju koji dolaze na sportske pripreme, radničke sportske igre, rekreaciju...Postoje tri travnata fudbalska terena, atletska staza, sportska hala sa uslovima za košarku, odbojku, mali fudbal, rukomet, borilačke sportove, stoni tenis, bodi bilding. U centralnom parku na rspolaganju je velika šahovska tabla, na Goču je uređeno lovište i ski staza, a za ljubitelje ribolova, na Zapadnoj Moravi su uređene Podunavačke bare (10 km) gde se održavaju i sportska takmičenja.


Slika


Zanimljiva mesta: Vrnjacka Banja i okolina je takođe i regija sa najznačajnijim spomenicima srpske srednjevekovne kulture, posebno manastirima sa monumentalnim fresko slikarstvom od kojih su Studenica i Sopoćani (13. vek), kao svetska kulturna baština, stavljeno pod UNESCO zaštitu. Krajem septembra, na Župskoj berbi u Aleksandrovcu, slavi se berba grožđa. Vinogradi iz ovog kraja u Ulici vina nude najbolje što imaju, svuda se služi hrana, a tu je i Fontana vina i proslava berbe. Reka Morava, sa brojnim mostovima, nudi turistima priliku da dožive prirodu dok plove ili veslaju niz reku. Reka je pogodna za splavarenje, kajak i manje motorne čamce.


Slika


Za goste se organizuju posete manastirima i ostacima tvrđava na okolnim brdima. U dolini Ibra nalaze se najznačajniji manastiri Srbije, u moravskoj dolini su manastiri Kalenić, Ljubostinja, Naupara...Tu su ostaci tvrđava Maglič, Brvenik, Koznik. Centralna manifestacija je Vrnjački karneval koji za nekoliko dana okupi 100.000 ljudi. Pored toga treba pomenuti i festival filmskog scenarija, vrnjačke kulturne svečanosti, festival narodne i zabavne muzike, živu muziku na banjskim terasama, koncerte u centralnom parku, amfiteatru...


Slika


Parkovi


Slika


Da bi upoznali Vrnjacku Banju - kraljicu banja, najbolje je kažu , provozati se nekim od vrnjackih fijakera od "Mosta ljubavi" kroz nepregledni i biljnim životom bogat Vrnjacki park. Duž Vrnjačke rečice pružaju se banjska šetališta yaštićena stablima lipa u skoro celoj dužini od skoro 2 kilometra. Tim stazama su se nekada vozili Desanka Maksimović, Ivo Andrić, Maksim Gorki, Danilo Bata Stojkovića... ali i milioni turista i posetilaca iz sveta i Srbije. Sve je na svom mestu, doterano sa pažnjom i ljubavlju, pa ako ste i nekad imali neke predrasude prema Vrnjačkoj Banji, par sati šetnje biće Vam dovoljno da potpuno drugim očima gledate na ovo mesto. Tek kada širom otvorenih očiju, uživajući u tišini i zvucima prirode obiđete kraj, potvrdiće se svaki epitet koji krasi Vrnjačku Banju.
U okviru vrnjačkog parka nalazi se i japanski vrt. Japanski Vrt je izgrađen 2011.godine, donacijom Japana i sredstvima lokalne samouprave. Prostire se na 3.000 kvadratnih metara. Obogatio je Vrnjački park jednom novom kulturnom sadržinom. Posetiocima dočarava kulturu življenja japanskog naroda, i obogaćuje biljni fond banjskog parka biljkama raspoređenim u različitim hortikulturnim stilovima. Srž vrta je malo jezero sa ostrvcem, čajna kućica,a na brdu mali kaskadni vodopad i most. Ovo je drugi japanski vrt u Srbiji, prvi je u Beogradu.


Klima


Vrnjačka Banja se karakteriše kontinentalnom klimom. Zime su umereno hladne, a leta umereno topla. Najviša temperatura (40,5 stepeni) izmerena je 22. jula 1939. godine, a najniža 11. februara 1929. godine (- 28,5 stepeni).

Padavina najviše ima u junu i oktobru, a najmanje u septembru. Prosečna relativna vlažnot vazduha u Vrnjačkoj Banji iznosi 73,6%. Veliki broj dana u godini, Vrnjačka Banja je bez vetrova jer je planinska uzvišenja zaklanjaju od jakih vetrova. Najveći broj vetrovith dana je u februaru, martu i aprilu.


Vrnjačka Banja - Mineralni izvori


Slika


Vrnjačka Banja ima 7 izvora mineralnih voda:

Topli mineralni izvor koji se nalazi u centru banje
Snežnik – smešten na kraju šetališta, u blizini olimpijskog bazena
Jezero - nalazi se u parku Vrnjačke Banje
Slatina – u zoni Lipovačke reke
Beli izvor - nalazi se nedaleko od ušća Lipovačkog potoka u Lipovičku reku
Borjak – uzvodno uz Vrnjačku reku, 800 m od izvora Snežnik
Vrnjačko Vrelo – na magistralnom putu Kraljevo – Kruševac

Na Vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u vremenu od II do IV veka Rimljani su izgradili svoje lečilište i oporavilište "Aque Orcinae". Prirodne lekovite karakteristike: Exploatacija izvora je počela jos 1970. godine. Raspolaže sa 7 mineralnih izvora od kojih se četiri koriste za balneološku terapiju. "Topla voda" je karakteristična po tome što ima temperaturu ljudskog tela ( 36,5 °C), a koristi se za kupanje i piće. Hladne mineralne vode imaju temperaturu od 17-27 Celzijusovih stepeni.


Vrnjačka Banja - Lečenje


Slika


Medicinske indikacije: Vrnjačka Banja je poznata po lečenju šećerne bolesti i bolesti organa za varenje.

Načini lečenja: Vrnjačka Banja obiluje toplim i hladnim mineralnim izvorima bogatim prirodnim mineralima koji okrepljuju i telo i dušu. Ovde je takođe i jedini topli izvor na svetu čija je temperatura jednaka temperaturi ljudskog tela (36,5°C). Vrnjačka Banja ima pet izvora, koji su svrstani u dve kategorije lekovitih mineralnih voda: tople (36,5°C), ugljenokisele homeotermalne i hladne (14-27°C), alkalne, zemnoalkalne i ugljenokisele.

Mineralne vode treba konzumirati uz konsultaciju lekara. Ovde se nalazi informativni spisak nekih bolesti koje se leče u Vrnjačkoj Banji. Detaljnije informacije mogu se dobiti u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi u Vrnjačkoj Banji.

Bolesti metabolizma: gojaznost, lakši i srednji oblici šećerne bolesti

Bolesti bubrega i mokraćnih puteva:toksična oboljenja bubrega i zapaljenja prostate, hronična zapaljenja moraćnih puteva, mikrolitijaza, stanja posle hirurškog odstranjivanja kalkulusa i operacije mokraćnih puteva

Kardiovaskularne bolesti: povičen krvni pritisak u labilnom obliku, hronična oboljenja perifernog krvotoka

Reumatološka oboljenja:vanzglobni reumatizam, hronični i degenerativni reumatizam

Bolesti hematopoeznog sistema: anemije usled hipohlohidrije, sideropenijske anemije

Postraumatska i postoperativna stanja

Ginekološka oboljenja: funkcionalni poremećaji i stanja posle hirurških intervencija, hronična zapaljenja unutračnjih genitalnih organa

Bolesti gastrointestinalnog trakta: poremećaji varenja i zapaljenske i funkcionalne bolesti tankog i debelog creva, akutno i hronično zapaljenje jednjaka, akutno i hronično zapaljenje želuca i dvanaestopalačnog creva, stanja posle resekcije želuca i dvanaestopalačnog creva (enteritisi, enterokolitisi, Kronova bolest...)

Oboljenja hepatobilijarnog trakta i gušterače: rekovalescencija posle akutnog infektivnog i toksičnog zapaljenja jetre, početni stadijumi ciroze jetre, hronična zapaljenja jetre, hronično nekalkulozno zapaljenje žučne kese i žučnih puteva, hronično zapaljenje gučterače, stanje posle hirurškog odstranjivanja kalkulusa

Kontraidikacije za lečenje: obilna i česta krvarenja bez obzira na poreklo, razne hronične bolesti, infektivne bolesti, akutna oboljenja, tuberkuloza pluća i drugih organa, maligne hemopatija, venerične bolesti

Hotel "Merkur": je poznata državna zdravstvena institucija za prevenziju, dijagnostiku i lečenje digestivnih organa i dijabetesa. Medicinske usluge obavlja strucni tim koji cini preko 50 lekara (vecinom specijalisti i sub-specijalisti), oko stotinu iskusnog medicinskog pomoćnog osoblja i preko 180 stručnih saradnika. Zdravstvene usluge su na raspolaganju tokom 24 sata u svim medicinskim delovima, a smeštaj je obezbeđen u kapacitetu od preko 850 kreveta tokom čitave godine. Merkur-Milenium je najsavremeniji i najluksuzniji deo koji omogućava prijatan boravak svakom gostu, uz postojeće zdravstveno-rekreativne sadržaje i pogodnosti : masaža, sauna, termalne kupke, termalne terapije, whirlpool bazen, zdravstveni centar, Akva centar, parking, uredjen vrt. Tretmani : aromoterapija, laser terapija, hidroterapija, elektroterapija, magnetna terapija, fizikalna terapija, dijetalni tretmani sa posebnim režimom ishrane.

Slika


Hotel-Villa"Poštanski dom": Poštanski Dom je zadužbina Lazara Stojadinovića i supruge mu Anke. Zgrada hotela-vile je sagrađena 1937. godine, od kada pruža gotoprimstvo zaposlenima PTT-a Srbija, kao i svim drugim gostima zainteresovanim za ugodan odmor, prijatnu atmosferu i odličnu kuhinju. Zanimljiva arhitektonska kombinacija starinskog i modernog omogucava izuzetno prijatan boravak u prisnoj atmosferi. Hotel-Villa se nalazi u najlepšem i najmirnijem delu Vrnjacke Banje. Smestajni kapacitet je 60 lezajeva u luksuzno opremljenim sobama i apartmanima, dok restoran prima do 120 osoba. Najraznovrsniji izbor tradicionalnih jela, po cemu je ovaj hotel čuven, je nezaboravno uživanje svakog gosta. Smeštajni kapacitet i lokacija hotela omogućuju izvanredne uslove za odmor, rekreaciju, podmlađivanje, banjske sadržaje, konferencije, naučne i stručne skupove i kongrese, kao i kulturne događaje. Odlična kombinacija posvećenog, mladog, iskusnog i obrazovanog osoblja je garancija prijatnog i nezaboravnog boravka. Parking prostor je dovoljne veličine za smeštaj vozila gostiju. Prelepi park koji okružuje hotel je pravo mesto za uživanje u šetnji, šahovskom meču ili prijatnom razgovoru.


Vrnjačka Banja - Istorija


Slika


Proučavanjem rimskih spomenika na teritoriji Srbije, još u XIX veku pronađeno je da su Rimljani znali za vrnjačke mineralne izvore. Kasnijim proučavanjem, kod toplog izvora pronađeno je 200 komada rimskog novca koji pripadaju periodu od Aleksandra do Valentinijana. Nedaleko od Rimskog izvora nađeni su ostaci bazena za kupanje. U bazenu je pronađeno i više komada rimskog novca iz perioda od I do IV veka.

Za vreme Turaka, sem nekoliko legendi, ne postoje pouzdani podaci da su mineralni izvori Vrnjačke Banje korišćeni kao lekoviti izvori. Nakon oslobođenja od Turaka, knez Miloš je unajmio sakosonske geologe da ispitaju mineralne izvore u Srbiji. Između ostalih, ispitani su i izvori Vrnjačke Banje. Pravi razvoj banje, ipak počinje tek 1868. godine kada se počelo sa izgradnjom banjskih objekata. Uskoro preduzetnici počinju sa podizanjem vila i gostionica, da bi do Prvog balkanskog rata, Vrnjačka Banja imala i bioskop.

Posle Prvog svetskog rata, zabeležen je nagli uspon. Vrhunac je dostignut 1935. godine kada je zabeležena poseta 28.080 gostiju što je bilo najviše od svih turističkih mesta u Jugoslaviji. Po završetku Drugog svetskog rata, banja doživljava najpre stagnaciju, da bi osamdesetih godina prošlog veka bila zabeležena rekordna poseta od oko 2 miliona noćenja.

discoverserbia.org/panacomp/vrnjackabanja.co.rs

_________________
SlikaBakterije su jedina kultura koju neki ljudi imaju


Vrh
Share on FacebookShare on TwitterShare on MySpace
Dana
Post  Tema posta: Re: Banje  |  Poslato: 28 Mar 2013, 14:41
User
Korisnikov avatar
User

Pridružio se: 20 Okt 2012, 18:36
Postovi: 7620
Has thanked: 299 times
Been thanked: 96 times
Pol: Žensko
Bukovička Banja


Slika


Bukovička Banja se nalazi u Aranđelovcu, u podnožju planine Bukulje, na 256 m nadmorske visine, 76 km od Beograda. Do Bukovičke Banje se može doći magistralnim putem od Beograda preko Mladenovca.

Još 1811. vode Bukovičke Banje koristio je za lečenje Dositej Obradović, a na zahtev knjaza Miloša voda je donošena iz banje i korišćena na dvoru kao stona voda. U prvoj deceniji 20. veka počinje flaširanje bukovičke kisele vode, danas jedne od najpoznatijih mineralnih voda “Knjaz Miloš”. Danas se u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Bukovička Banja”, na bazi lekovitih mineralnih voda, gline i klime, primenjuju najsavremenije terapeutske metode.

Slika


U Bukovičkoj Banji se leče:

- bolesti gastrointestinalnog trakta
- oboljenja hepatobilijarnog trakta i pankreasa
- bolesti respiratornog sistema
- povrede i oboljenja lokomotornog sistema

U Specijalnoj bolnici radi jedino odeljenje u našoj zemlji za produženo lečenje, edukaciju i rehabilitaciju dece obolele od insulinozavisnog oblika šećerne bolesti. U rekreacionom bloku, pored standardnih hidroterapijskih procedura, postoji bazen sa đakuzijem i podvodnom masažom, solarijum, sauna, hidrokinetički tuševi, tuš-masaže sa promenljivim pritiskom i temperaturom, blatne kupke i fitnes kabinet.

Slika


Park Bukovičke Banje je jedan od najlepših u našoj zemlji. Uređen na površini od preko 21,5 hektara. Sa geometrijskom strukturom u svojoj osnovi, pleni skladom i bogatstvom biljnih vrsta. Od 1966. godine, za koju se vezuje početak međunarodnog simpozijuma “Beli venčac”, park Bukovičke Banje prerasta u jedinstvenu zbirku skulptura. U parku se svake godine održava smotra “Mermer i zvuci”, kao i Međunarodni festival “Svet keramike”. Staro zdanje, najstariji objekat u parku Bukovičke banje, danas je hotel i simbol Aranđelovca. Počeo je da ga gradi knez Mihajlo Obrenović još 1865. godine, kao letnju rezidenciju i skupštinski dom.

Slika


Pećina Risovača, arheološko nalazište iz starijeg kamenog doba i poseban spomenik prirode, jedno je od najstariji svedočanstava ljudskog postojanja na Balkanskom poluostrvu. Risovača je uređena za posete turista kao svojevrstan muzej paleolita. Gosti Bukovičke Banje mogu da posete Muzej koji čuva brojne eksponate iz arheologije, etnologije i likovne umetnosti, odnosno kulture koja se razvijala na prostorima ovog dela Šumadije.

Bukovička Banja pruža izvanredne uslove za sve oblike rekreacije i pripreme sportista, pošto raspolaže sa sportskim halama, terenima za velike i male sportove, automatskim strelištem, otvorenim bazenom sa mineralnom vodom, zatvorenim bazenom u hotelu “Izvor”. U parku se nalazi trim staza, a od hotela “Izvora” vodi obeležena pešačka staza, preko planine Bukulje do Venčaca.

Slika


Pešačka staza počinje kod ulaza "Šarena kapija", u banjskom parku i vodi pored izvora mineralne vode prema hotelu "Izvor", dalje uz Bukulju, kraj gradskog muzeja do vrha planine. Sa Bukulje staza se blago spušta do mesta "Crvene bare", gde se silazi na asfaltni put sa kojeg se prelazi na seoski put prema Brezovcu. Odavde se kreće ka vrhu planine Venčac odakle se spušta u dolinu Bakićevog potoka. Od rudnika mermera ide se asfaltnim putem do raskrsnice puteva za selo Banju i Mladenovac odakle put vodi ka Risovači i zatim gradskom ulicom Vojina Gajića do benzinske pumpe "Jugopetrola", gde se staza završava.

Staza je dugačka 25km i prelazi se za 8 sati i 20 minuta hoda.

Trim staza je izgrađena u banjskom parku na delu nazvanom Zvezdara. Staza je dugačka 500m i na poligonima su urađene prepreke i za odrasle i za decu (penjalice, ljuljaške…).

U okolini Bukovičke Banje nalaze se brojni kulturno-istorijski spomenici: “Karađorđev grad” u Topoli, crkva na Oplencu i Orašac – mesto dogovora o podizanju Prvog srpskog ustanka 1804. godine. Okolna lovišta su bogata sitnom divljači, a veštačko jezero Garaši pruža mogućnost za ribolov.


Slika

srbija.travel

_________________
SlikaBakterije su jedina kultura koju neki ljudi imaju


Vrh
Share on FacebookShare on TwitterShare on MySpace
Dana
Post  Tema posta: Re: Banje  |  Poslato: 28 Mar 2013, 14:41
User
Korisnikov avatar
User

Pridružio se: 20 Okt 2012, 18:36
Postovi: 7620
Has thanked: 299 times
Been thanked: 96 times
Pol: Žensko
Prolom Banja


Slika


Prolom Banja se nalazi na jugu Srbije, na nadmorskoj visini od 550-668 m. Udaljena je od Kuršumlije 23 km, od Beograda 290 km, a od Niša 82 km. Do Prolom Banje se može doći auto-putem Beograd-Niš, a zatim magistralnim putem Niš-Rudare.

Ime je dobila po obližnjem selu Prolom – nalazi se u predelu punom zelenila i čistog vazduha.Umereno-koninentalna klima i bujna vegetacija stimulativno deluju na čovečji organizam, jačajući njegovu otpornost, pa se Prolom Banja ubraja i u klimatska lečilišta.

Slika


Prolom Banja ima više izvora termomineralne vode (temperatura od 26 do 31,5°C), koje pripadaju niskomineralizovanim visokoalkalnim termama. S obzirom na sastav (veliki broj minerala u malim količinama) voda ima izraženo diuretičko i bakteriostatno dejstvo. “Prolom voda” je prijatnog ukusa, bez mirisa, pa se preporučuje i zdravim osobama.

Terapijski blok u banji je kapaciteta 1500 pacijenata dnevno. Banjski tretman obuhvata pijenje lekovite vode, hidroterapiju, terapiju blatom, elektroterapiju, kineziterapiju i ručnu masažu. U okviru terapijskog bloka gostima je na raspolaganju ultrazvuk, radi preciznog utvrđivanja dijagnoze, kao i laseroterapija. Sve vrste terapije se obavljaju pod nadzorom medicinske službe.

U Prolom Banji se leče:

- oboljenja bubrega i mokraćnih puteva (hronične infekcije bubrega, mokraćnih puteva i prostate, kamen u bubregu, pesak u mokraćnim kanalima, stanja posle operacija na bubrežno-mokraćnom sistemu)
- oboljenja organa za varenje (hiperacidni gastritis, čir želuca i dvanaestopalačnog creva, katari creva, hronični zatvor, upala žuči i žučnih puteva, kamen u žuči, stanja posle operacija na organima za varenje)
- bolesti kože (ekcemi, psorijaza, varikozni ulus)
- bolesti perifernih krvnih sudova i vanzglobni reumatizam

U Prolom Banji se sprovodi i poseban program “Briga o lepoti”, koji obuhvata bioelektrično toniranje lica, kompleksnu terapiju celulita, ručnu masažu tela i terapiju “bioptronom”.

Slika


Gostima Prolom Banje su na raspolaganju teretana, kinezi sala, bazen i “staze zdravlja”.

Dva kilometra od banje, nalazi se crkva Lazarica, a Đavolja Varoš je udaljena 27 km. U neposrednoj blizini fabrike vode stoji crkva Sv.Petke iz doba Nemanjića, rekonstruisana 2005. godine. U lepoj prirodi na putu ka crkvi Lazarici postoji nekoliko restorana i ribnjaka.

srbija.travel/discoverserbia.org

_________________
SlikaBakterije su jedina kultura koju neki ljudi imaju


Vrh
Share on FacebookShare on TwitterShare on MySpace
Dana
Post  Tema posta: Re: Banje  |  Poslato: 28 Mar 2013, 14:42
User
Korisnikov avatar
User

Pridružio se: 20 Okt 2012, 18:36
Postovi: 7620
Has thanked: 299 times
Been thanked: 96 times
Pol: Žensko
Soko banja


Slika


Sokobanja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, između planina Ozren i Rtanj, na obalama reke Moravice i na nadmorskoj visini od 400 m. Od Beograda je udaljena 230 km.

Za lekovitost sokobanjskih termalnih izvora znalo se još u vreme starih Rimljana. Sokobanjsko javno kupatilo-amam prvi put pominje turski putopisac Evlija Čelebija 1663. Posle oslobođenja od Turaka knjaz Miloš naređuje da se obnovi amam i podigne konak, a lekara Leopolda Erliha postavlja za prvog banjskog lekara. Početak organizovanog turizma u Sokobanji računa se od 1837. godine, kada je iz kancelarije knjaza Miloša napisan uput (vaučer) za zastavnika Lazarevića za lečenje u banji.

Slika


Početkom 20. veka bogati trgovci i mehandžije u Sokobanji grade vile za svoj boravak, ali i smeštaj gostiju. Između dva svetska rata gradi se prvi savremeni banjski hotel – „Evropa“ (današnji konak „Park“), podižu se parkovi, uređuju izletišta, uvode vodovod i javna rasveta. Savremeni razvoj Sokobanje počinje šezdesetih godina 20. veka, kada se pored hotelskih grade prateći privredni objekti i razvija saobraćajna infrastruktura.

Prirodni lekoviti faktori Sokobanje su termomineralni izvori (temperature od 28 do 45,5°C), koji se koriste za kupanje i inhalacije, kao i umereno-kontinentalna klima koju karakteriše povoljan atmosferski pritisak i umerene padavine, malo magle i vetrovitih dana, visoka koncentracija kiseonika, ozona i negativnih jona u vazduhu i odsustvo aerozagađenja.

Lečenje se obavlja u Specijalnoj bolnici za nespecifične plućne bolesti „Sokobanja“, Prirodnom lečilištu „Banjica“ i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Ozren“.

U Sokobanji se leče:

- bronhijalna astma
- psihoneuroze
- neurastenije
- lakši oblici povišenog krvnog pritiska
- hronični reumatizam i išijas
- stanja posle povreda
- anemija
- hronična ginekološka oboljenja

U okviru Specijalne bolnice „Sokobanja“ postoji bazen sa termalnom vodom, teretana, sala za male sportove i teren za mali fudbal. Gosti Sokobanje imaju mogućnost šetnje prostranim i lepo uređenim parkom.

Slika


Biblioteka u Sokobanji ima tradiciju dužu od 130 godina. Raspolaže sa preko 30.000 knjiga, a u svom sastavu ima međunarodni centar za turističku i ekološku dokumentaciju. Zavičajni muzej raspolaže eksponatima iz oblasti arheologije, etnologije i istorije. Ispred muzeja je uređen amfitetar koji se u letnjoj sezoni koristi za pozorišne predstave i književne večeri.

Sokobanja je tokom cele godine mesto gde se održavaju brojne sportske, kulturne i turističke manifestacije, kao što su „Prva harmonika Srbije“, Međunarodni salon ekološke karikature, Umetnička kolonija „Sokograd“, „Zlatne ruke Sokobanje“, „Sveti Jovan Biljober“, Banjsko kulturno leto i druge.

Tokom letnje sezone postoji mogućnost kupanja na uređenim kupalištima na reci Moravici, Bovanskom jezeru i veštačkoj akumulaciji u klisuri Moravice, koje pruža uslove i za ribolov .

Gosti Sokobanje imaju mogućnost za lov, s tim da se organizuju i specifične lovne ture, kao što su lov foto-aparatom i kamerom, lov sa branjem lekovitog bilja i lov sa boravkom i spavanjem u starim planinskim kućama.

U okolini Sokobanje se nalaze brojna izletišta. Šumskim i asfaltnim stazama se može doći do Oštre čuke, najvišeg vrha Ozrena (1.075 m). Ozrenskim stazama dolazi se do manastira Jermenčić, Tatomirovog grada i Ozrenske pećine, duge 580 m. U blizini je vodopad Ripaljka, visine 11 m, koga gradi reka Gradašnica. U ozrenskim livadama sakriven je izvor Đerđelez, poznat još u tursko doba. Planina Rtanj je poznata po lekovitom bilju.

Slika


Kalinovica je izletište sa bukovom šumom i izvorom hladne vode. Nedaleko od izletišta Lepterija nalaze se ostaci utvrđenja Soko grad. „Vrmadžanski grad“ se nalazi 2 km od Rtnja, u blizini istoimenog jezera, koje je pogodno za ribolov. Izvor reke Moravice se nalazi 15 km od Sokobanje, pravcem prema Knjaževcu i predstavlja jedinstven prirodni fenomen, jer reka nastaje od više izvora koji se ne mogu uočiti. Sesalačka pećina se nalazi nedaleko od sela Sesalca, bogata je pećinskim nakitom i uređena je za posetioce.

srbija.travel/discoverserbia.org

_________________
SlikaBakterije su jedina kultura koju neki ljudi imaju


Vrh
Share on FacebookShare on TwitterShare on MySpace
Dana
Post  Tema posta: Re: Banje  |  Poslato: 28 Mar 2013, 14:42
User
Korisnikov avatar
User

Pridružio se: 20 Okt 2012, 18:36
Postovi: 7620
Has thanked: 299 times
Been thanked: 96 times
Pol: Žensko
Jošanička banja


Slika


Jošanička Banja se nalazi na obroncima Kopaonika, u dolini reke Jošanice i njene pritoke Samokovke. Leži na nadmorskoj visini od 550 m i ima karakteristike klimatskog lečilišta. Jošanička Banja je udaljena od Beograda 245 km i od Kraljeva 74 km. Do Banje se stiže auto-putem Beograd-Niš sa odvajanjem prema Kraljevu i magistralnim putem Beograd-Kraljevo.

Banja ima pet izvora mineralnih voda, koji se ubrajaju među najtoplije u našoj zemlji. Glavni izvor daje 7 litara vode u sekundi i temperature je 77°C. Ostali izvori su različitog kapaciteta i temperature (od 36 do 75°C). Vode Jošaničke Banje pripadaju grupi hipertermi, sadrže natrijum, kalijum, kalcijum, hidrokarbonate, sulfate i fluor. Koriste se u lekovite svrhe pijenjem i u kombinaciji sa hidro-kineziterapijom i medikamentima. Lečenje se sprovodi u zdravstvenoj stanici, koja raspolaže savremenom opremom, banjskim kupatilom sa deset kada i manjim bazenom.

U Jošaničkoj Banji se leče:

- degenerativna i zapaljenska reumatska oboljenja
- stanja nakon povreda i korektivnih operativnih zahvata
- oboljenja mišića
- lumbago i išijas
- ginekološke bolesti
- gastritis
- ekcem i psorijaza

U okolini banje postoji veliki broj pešačkih staza i staza za planinarenje. U neposrednoj blizini je turistički centar i Nacionalni park “Kopaonik“.

Slika


Akva park u Jošaničkoj banji nalazi se u predivnom ambijentu ispod Kopaonika, na ulazu u nacionalni park. Na raspolaganju su Vam bazen, kao i prirodno jezero sa termalnom vodom. Takođe tu su đakuzi kade, kafe bar, bogat i sadržajan program za boravak dece.

Slika


Za goste banje postoji mogućnost organizovanja izleta do manastira Studenica, Pavlica, Stari Ras, Sopoćani i Đurđevi Stupovi.


Slika

srbija.travel/discoverserbia.org

_________________
SlikaBakterije su jedina kultura koju neki ljudi imaju


Vrh
Share on FacebookShare on TwitterShare on MySpace
Dana
Post  Tema posta: Re: Banje  |  Poslato: 28 Mar 2013, 14:42
User
Korisnikov avatar
User

Pridružio se: 20 Okt 2012, 18:36
Postovi: 7620
Has thanked: 299 times
Been thanked: 96 times
Pol: Žensko
Banja Vrdnik


Slika


Banja Vrdnik se nalazi u središnjem delu Srema, u podnožju Fruške gore, na nadmorskoj visini od 210 m. Banja je udaljena od Beograda 74 km, a od Novog Sada 24 km.

Klima je umereno-kontinentalna, sa malo padavina, odsustvom vetrova i velikom insolacijom od preko 2200 časova godišnje. Čist vazduh sa velikim sadržajem ozona, banju Vrdnik svrstava i u red vazdušnih banja.

Banja Vrdnik ima izvore termalne vode temperature 32,5°C, što vodu svrstava u hipoterme, sa širokim spektrom delovanja na ljudski organizam.

Slika


Lečenje se sprovodi u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Termal”, koja raspolaže savremenom opremom za pružanje svih metoda fizikalne medicine i rehabilitacije i stručnim timom lekara specijalista i akupunkturologa.

U Banji Vrdnik se leče:

- svi oblici reumatskih oboljenja
- postoperativna i postreumatska stanja lokomotornog aparata i kičmenog stuba
- oboljenja perifernog centralnog motornog neurona
- bolni sindromi
- rekovalescentna stanja
- respiratorna i ginekološka oboljenja
- migrenozna stanja
- deformiteti zglobova i kičmenog stuba

Posetiocima banje pruža se mogućnost korišćenja otvorenog olimpijskog bazena, zatvorenih bazena, saune, kao i fudbalskog igrališta, pogodnog za sportske pripreme.

Slika


U Vrdniku se nalaze manastir Ravanica i Vrdnička kula – lokalitet iz Rimskog doba, a na Fruškoj gori se nalazi još 16 manastira, koji svojom lepotom, značajem i vrednošću kulturnog blaga privlače brojne goste.

srbija.travel

_________________
SlikaBakterije su jedina kultura koju neki ljudi imaju


Vrh
Share on FacebookShare on TwitterShare on MySpace
Dana
Post  Tema posta: Re: Banje  |  Poslato: 28 Mar 2013, 14:42
User
Korisnikov avatar
User

Pridružio se: 20 Okt 2012, 18:36
Postovi: 7620
Has thanked: 299 times
Been thanked: 96 times
Pol: Žensko
Mataruška Banja


Slika


Mataruška Banja se nalazi u centralnom delu Srbije, na desnoj obali reke Ibar, okružena padinama planina Stolovi i Čemerno. Smeštena je u parku površine 15 hektara, na nadmorskoj visini od 215 m. Mataruška Banja je udaljena 180 km od Beograda i 8 km od Kraljeva. Do banje se može doći magistralnim putem Beograd – Kraljevo, autoputem E-75 Beograd-Niš, a zatim preko Kragujevca i železnicom (Beograd – Kraljevo – Skoplje).

Mataruška Banja ima umereno-kontinentalnu klimu. Izvori mineralne vode, temperature 42-51°C, sadrže dosta sumpora (25mg/l). Lečenje se obavlja u Prirodnom lečilištu “Mataruška i Bogutovačka Banja” i Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Agens”.


Slika


U Mataruškoj Banji se leče:

-reumatska oboljenja (zapaljenski reumatizam, sistemske bolesti vezivnog tkiva, degenerativna oboljenja kičmenog stuba i vezivnog tkiva, vanzglobni reumatizam)
-ginekološka oboljenja (primarni i sekundarni sterilitet)
-posttraumatska stanja i sve njihove posledice (povrede i prelomi kostiju i zglobova, hipertrofija mišića)
-neurološka oboljenja, odnosno oštećenja centralnog i perifernog nervnog sistema (pareze i plegije ekstremiteta, multiple skleroza, lezije, interverebralnih diskusa i stanja posle operativnih zahvata)
-oboljenja perifernih krvnih sudova (Birgerova bolest, ateromatoze, artirioskleroze, varikoziteti)

Mataruška Banja pruža uslove za pripreme sportista (pošto raspolaže sa fudbalskim terenom, terenima za male sportove i bazenom), za rekreaciju radnika, kongresni turizam i đačke ekskurzije.


Slika


Planine Stolovi, Čemerno i Troglav su pogodne za šetnje, lov i planinarenje, a reka Ibar za ribolov, plivanje i veslanje.

U okolini Mataruške Banje se nalazi više značajnih kulturno-istorijskih spomenika: manastiri Žiča i Studenica i srednjevekovni grad Maglić.

srbija.travel

_________________
SlikaBakterije su jedina kultura koju neki ljudi imaju


Vrh
Share on FacebookShare on TwitterShare on MySpace
Dana
Post  Tema posta: Re: Banje  |  Poslato: 28 Mar 2013, 14:42
User
Korisnikov avatar
User

Pridružio se: 20 Okt 2012, 18:36
Postovi: 7620
Has thanked: 299 times
Been thanked: 96 times
Pol: Žensko
Niška Banja


Slika


Niška Banja se nalazi na jugoistoku Srbije, pored magistralnog pravca Niš-Sofija. Leži u podnožju Koritnika, ogranka Suve planine, na nadmorskoj visini od 248 m. Udaljena je 10 km od Niša i 250 km od Beograda.

Prirodni lekoviti faktori u Niškoj Banji su blaga, umereno-kontinentalna klima, termomineralne vode i prirodno mineralno blato. Lekovite vode, koje izviru sa pet izvora (“Glavno vrelo”, “Suva Banja”, “Školska česma”, “Banjica” i “Pasjača”), pripadaju grupi zemnoalkalnih homeotermi (36-38°C), blago mineralizovanih, sa kapacitetom od 56 litara u sekundi.

Niška Banja je bila poznata još u vreme starih Rimljana, koji u 2. veku, kaptiraju glavno vrelo i podižu kupatilo sa dva bazena od raznobojnog mermera. U vreme vladavine cara Konstantina i njegovih naslednika, u carskom naselju Medijani postoji kupatilo u koje je doticala blagotvorna banjska voda. Godine 1521. Niška Banja je odmorište turskog cara Sulejmana i njegove vojske na putu prilikom osvajanja Beograda. U doba turske vladavine u banji postoje odvojena kupatila za muškarce i žene, kao i nekoliko objekata za smeštaj bolesnika.

Slika


Lečenje se obavlja u Institutu za lečenje i rehabilitaciju “Niška Banja”, koji raspolaže sa tri stacionara (“Radon”, “Zelengora” i “Terme”), savremenom opremom za neinvazivnu dijagnostiku, lečenje i rehabilitaciju reumatskih i kardiovaskularnih bolesti i za operativno lečenje u domenu ortopedske hirurgije. Institut je i nastavna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Slika


U Niškoj Banji se leče:

-bolesti lokomotornog aparata (zapaljenski, vanzglobni, degenerativni i metabolički reumatizam, sistemske bolesti vezivnog tkiva, osteoporoza)
-kardiovaskularne bolesti (koronarna bolest, arterijska hipertenzija, srčane mane, bolesti perifernih krvnih sudova)
-stanja posle hirurške revaskularizacije miokarda, kao i stanja nakon operacija na otvorenom srcu
-rehabilitacija bolesnika posle ugrađivanja endoproteze kuka i kolena
-posttraumatska stanja
-stanja posle oštećenja centralnog i perifernog motornog neurona
-zapljenski i funkcionalni sterilitet
-bolesti respiratornih organa

Slika


Zdravstveni i turistički objekti smešteni su u uređenom parku površine 5 hektara. U blizini Niške Banje je park-šuma Košutnjak, sa uređenim trim stazama.

Niška Banja je pogodna za pripreme i takmičenje sportskih ekipa, jer raspolaže sa terenima za mali i veliki fudbal, rukomet i tenis, hipodromom i streljanom. Takođe, u Niškoj Banji se održavaju atraktivna takmičenja u paraglajdingu, gde takmičari kreću sa obronaka Koritnika, a spuštaju se u Nišku Banju.

Niška Banja ima biblioteku, umetničku galeriju i Letnju pozornicu, koji u toku leta postaju mesta brojnih događaja objedinjenih u manifestaciji “Kulturno leto u Niškoj Banji”.

Slika


Gosti Niške Banje mogu da posete obližnje kulturno-istorijske spomenike: Medijanu, Ćele-kulu, Nišku tvrđavu iz 18. veka, Čegar, Memorijalni muzej-logor “Crveni krst”. Takođe mogu se organizovati izleti do Sićevačke klisure-atraktivnog kanjona reke Nišave sa retkom florom i faunom, Jelašničke klisure-specijalnog rezervata prirode, Bojaninih voda i Kameničkog visa, popularnih izletišta i ski-centara.

srbija.travel

_________________
SlikaBakterije su jedina kultura koju neki ljudi imaju


Vrh
Share on FacebookShare on TwitterShare on MySpace
Dana
Post  Tema posta: Re: Banje  |  Poslato: 28 Mar 2013, 14:42
User
Korisnikov avatar
User

Pridružio se: 20 Okt 2012, 18:36
Postovi: 7620
Has thanked: 299 times
Been thanked: 96 times
Pol: Žensko
Banja Koviljača


Slika


Banja Koviljača se nalazi u zapadnom delu Srbije, u regionu Podrinja. Smeštena je na desnoj obali reke Drine, u podnožju planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 125 m. Do Banje Koviljače se stiže magistralnim putem Ruma-Šabac-Loznica. Od Loznice je udaljena 6 km, a od Beograda 142 km.

Arheološkim istraživanjima je utvrđeno da je područje Banje Koviljače bilo naseljeno još u rimsko doba. U srednjem veku, pod zidinama Koviljkinog grada, narod ovog kraja je pohodio izvore lekovite vode. U 17. veku bogati Turci iz Mačve i Podrinja dolaze u Banju na oporavak, a 1720. ovde podižu prvi ženski hamam. Banja je u narodu bila poznata kao “Smrdan banja”, zbog neprijatnih isparenja iz bare sa blatom, nastale od izvora sumporovite vode. Moderan koncept banjskog mesta počinje izgradnjom sumpornog kupatila 1907.

Sumporovite mineralne vode (temperature 15-28°C) i lekovito blato predstavljaju prirodne lekovite faktore Banje Koviljače. Lečenje se sprovodi u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Banja Koviljača, uz primenu hidroterapije, peloidoterapije, magnetoterapije, manuelnom, podvodnom i vibromasažom..

Slika


U Banji Koviljači se leče:

-sve vrste reumatskih bolesti
-posttraumatska stanja
-stanja posle operacije kičme i ugrađivanja endoproteze kuka i kolena
-oštećenja motornog neurona
-ginekološka oboljenja (sterilitet)

U Specijalnoj bolnici otvoreno je i posebno Odeljenje za dečiju rehabilitaciju, prvo takve vrste u našoj zemlji.

Slika


Banja je okružena jednim od najvećih i najlepših parkova u Srbiji, pogodnim za šetnje i rekreaciju. Nadaleko poznata banjska dvorana “Kur-salon” posetioce pleni svojom lepotom, a bogati enterijer nosi u sebi duh prošlih vremena i raskošnih balova.

Okolina Banje Koviljače je bogata kulturno-istorijskim spomenicima. Na planini Cer nalaze se ostaci starih gradova i utvrđenja (Kosanin i Trojanov grad), kao i spomen kosturnica, a u samoj banji su Koviljkin grad i Gradac.

Slika


U blizini Banje Koviljače je Tršić, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, sa etno-selom pod zaštitom države, koje posetiocima dočarava način života iz Vukovog vremena. Tu je i manastir Tronoša, u kome je smešten “Muzej ranog Vukovog školovanja”, gde se Vuk učio pismenosti.

Na Drini postoje uređena mesta za sportski ribolov, a na Gučevu je veliki broj izletišta.

srbija.travel

_________________
SlikaBakterije su jedina kultura koju neki ljudi imaju


Vrh
Share on FacebookShare on TwitterShare on MySpace
Dana
Post  Tema posta: Re: Banje  |  Poslato: 28 Mar 2013, 14:43
User
Korisnikov avatar
User

Pridružio se: 20 Okt 2012, 18:36
Postovi: 7620
Has thanked: 299 times
Been thanked: 96 times
Pol: Žensko
Lukovska Banja


Slika


Lukovska Banja se nalazi na jugu Srbije, u podnožju Kopaonika, na nadmorskoj visini od 681 m. Do Lukovske Banje se stiže magistralnim putem preko Kuršumlije. Udaljenja je 35 km od Kuršumlije, 336 km od Beograda (preko Niša) i 55 km od centra Kopaonika.

Po broju termomineralnih voda (temperature 56-69°C) i njihovoj izdašnosti (100 litara u sekundi) Lukovska Banja se ubraja u najbogatije banje u Srbiji. Banjski tretman se obavlja u medicinskom delu hotela “Kopaonik” i sastoji se od hidroterapije, elektroterapije, ručne masaže i terapije peloidom.

Slika


U Lukovskoj Banji se leče:

hronična upala – reuma (reumatični artritis bez kliničkih znakova akutne upale)
degenerativna oboljenja kičme (artroza, spondiloza i deformativne spondiatroze, lumboišijalgija, periotritisi)
stanja nakon povreda
Subalpska klima pruža mogućnosti za bavljenje zimskim sportovima, a nedaleko od hotela je ski staza za rekreativce, sa ski liftom dužine 300 m.

U Lukovskoj Banji se nalazi crkva Svetih Apostola Petra i Pavla, a u Štavi je crkva Sv. Mine iz 17. veka. Posebnu atrakciju predstavlja obilazak fabrike za izradu ručnočvorovanih i ručnotaftovanih tepiha i predmeta narodne radinosti od domaće vune sa motivima kopaoničkog kraja.

Slika


Gosti mogu da posete Kuršumliju i manastire Sv. Nikole i Sv. Bogorodice, kao i jedinstven prirodni fenomen – Đavolju varoš.

srbija.travel

_________________
SlikaBakterije su jedina kultura koju neki ljudi imaju


Vrh
Share on FacebookShare on TwitterShare on MySpace
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker